Protecția solară și cancerul de piele
Știați că pielea este cel mai mare organ al corpului uman? Împreună cu părul, unghiile și glandele sudoripare și sebacee formează sistemul tegumentar care nu numai că ține totul în interior, ci reprezintă și o barieră de protecție pentru mediul intern al organismului. Pielea este unică în multe privințe iar pe lângă funcțiile fiziologice pe care le are, aceasta are și rol estetic. Cu toții ne dorim să avem o piele mai sănătoasă, elastică, hidratată și strălucitoare. Cu siguranță ați auzit, și nu de puține ori, despre cât de importantă este protecția solară în lunile de vară pentru a evita apariția arsurilor. Adevărul este că indiferent dacă ne expunem la soare sau stăm mai mult la umbră, pielea este susceptibilă la modificări celulare sub influența radiațiilor ultraviolete (UV), ceea ce poate duce în timp la depigmentare, îmbătrânire prematură și chiar cancer.
Cancerele de piele, fie că vorbim de tipul melanom sau non-melanom (carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase) încep de cele mai multe ori cu modificări vizibile la nivelul pielii. Acestea apar sub formă de excrescențe sau leziuni. În stadiu incipient, cele mai multe leziuni sunt precanceroase, iar cu timpul, dacă le ignorăm, suferă modificări și pot deveni canceroase.
Cele mai cunoscute excrescențe sunt alunițele sau nevii melanocitari, după cum se mai numesc. Acestea apar în copilărie și adolescență iar cu timpul își pot modifica aspectul și chiar pot dispărea. Monitorizarea lor dar și a altor leziuni ale pielii este foarte importantă pentru detectarea cancerelor de piele în stadii incipiente, când prognosticul este mult mai bun. Sub influența radiațiilor UV nevii melanocitari suferă modificări în structura ADN-ului care perturbă ciclului celular. Astfel, celulele ajung să se dividă necontrolat și să formeze o tumoare, care, în cazul cel mai nefericit este canceroasă. Cele mai multe melanoame apar de obicei pe pielea care este frecvent expusă la soare, cum ar fi fața, scalpul și brațele. Oamenii care locuiesc la altitudini mari sau în zone cu lumină solară puternică pe tot parcursul anului prezintă un risc mai mare de apariție a cancerului de piele.
Principalii factori de risc sunt vârsta înaintată, culoarea deschisă a pielii, antecedente în familie, sexul (bărbații sunt mai predispuși să dezvolte cancer de piele) și stilul de viață (expunere excesivă la radiații UV, fumatul). Totuși, indiferent dacă aveți sau nu factori de risc, limitarea expunerii la radiații UV vă poate ajuta să vă mențineți pielea sănătoasă și să reduceți șansele de a face o formă de cancer de piele în viitor. De asemenea, utilizarea protecției solare pe tot parcursul anului reprezintă un obicei sănătos care vă ajută să evitați arsurile și daunele pe care le provoacă la nivelul pielii lumina solară.
Așadar, cea mai mare schimbare pe care o puteți face în rutina dumneavoastră de zi cu zi este aplicarea protecției solare în fiecare dimineață și din nou pe parcursul zilei. Utilizarea cremelor SPF ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii, reduce riscul de arsuri și apariție a leziunilor precanceroase, previne depigmentarea și reduce inflamația. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți atunci când alegeți produse cu protecție solară este să urmăriți nivelul de SPF (indicat este ca vara să folosiți SPF 50, iar iarna puteți opta pentru un SPF 30). Amintiți-vă să reaplicați întotdeauna protecția solară după înot sau după ce ați folosit prosopul și, dacă aveți această opțiune, alegeți produse cu ingrediente naturale.