You are currently viewing Mindfulness-ul și beneficiile lui

Mindfulness-ul și beneficiile lui

Mindfulness-ul și beneficiile sale

Mindfulness-ul reprezintă o practică terapeutică prin care se dorește conștientizarea momentului prezent, a senzațiilor corporale și a mediului înconjurător. De câte ori nu vi s-a întâmplat ca mintea să își ia zborul și să ratați, spre exemplu, stația de autobuz unde trebuia să coborâți? Grijile și responsabilitățile cu care vine la pachet viața de adult preiau controlul iar astfel mintea își pierde legătura cu propriul corp. Tehnicile de mindfulness au ca scop recâștigarea stării de conștiență și reducerea gândurilor intruzive care ne distrag de la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Când trăim prezentul fără să ne mai îngrijorăm pentru viitor scade nivelul de stres și ne crește performanța.

Popularitatea practicii mindfulness este susținută de un număr tot mai mare de studii clinice care investighează beneficiile acesteia asupra sănătății fizice și mintale. Conform acestor studii, practica mindfulness reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește memoria și poate să ajute la tratarea unor dependențe. Mai mult, se pare că oferă beneficii chiar și persoanelor cu tulburări de natură psihiatrică de tipul depresiei și psihozelor.

Dacă vă întrebați cum ați putea practica și dumneavoastră aceste tehnici, trebuie să știți că puteți apela la ședințe organizate sub îndrumarea unui specialist sau le puteți experimenta pe cont propriu, în intimitatea dumneavoastră. Fie că vă aflați într-un mijloc de transport în comun sau că faceți o plimbare în parc, mâncați ori poate pur și simplu stați pentru a vă odihni corpul pentru câteva minute, puteți începe antrenamentul de conștientizare. Observați fiecare parte a corpului și încercați să înțelegeți cum se simte. Priviți în jur și procesați informațiile pe care le primiți din mediul înconjurător. Blocați gândurile intruzive și concentrați-vă pe ,,acum” și ,,aici”. Analizați gustul, textura și mirosul mâncării. Eliberați-vă mintea! Încercați pur și simplu să fiți mai atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, iar beneficiile nu vor ezita să apară!

Leave a Reply