You are currently viewing Menținerea sănătății creierului

Menținerea sănătății creierului

Menținerea sănătății creierului

Pe măsură ce îmbătrânim este normal să experimentăm un anumit grad de declin cognitiv, diminuarea funcției mentale fiind cea mai de temut consecință a înaintării în vârstă. Până nu de mult se credea că dezvoltarea creierului are loc până la sfârșitul adolescenței, iar dacă un adult pierde celule neuronale (spre exemplu în urma unui accident vascular cerebral sau în urma abuzului de substanțe) nu se mai poate face nimic în această privință. Însă cercetările recente au demonstrat contrariul: și creierul adult este capabil să formeze celule și conexiuni noi.

Dovezi tot mai mari indică faptul că declinul cognitiv poate fi întârziat sau chiar evitat prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Dieta echilibrată, sportul, stimularea intelectuală și odihna sunt cele patru elemente care vă pot îmbunătăți considerabil sănătatea neuronală.

Alimentația

Pentru menținerea sănătății creierului se recomandă o dietă echilibrată cu un conținut scăzut de grăsimi și zaharuri, bogată în fructe și legume. De asemenea, proteinele sunt foarte importante pentru sănătatea creierului deoarece acestea conțin aminoacizi care ajută la producerea unor neurotransmițători cheie în cogniție.

Mișcarea zilnică

Exercițiile cresc ritmul cardiac care la rândul lui determină creșterea fluxului de sânge care ajunge la creier. Aproximativ 20-30 de minute pe zi de sport sunt suficiente pentru a reduce riscul de declin cognitiv.

Stimularea intelectuală

Studiile au arătat că stimularea intelectuală determină formarea de noi conexiuni între celulele nervoase și chiar poate ajuta creierul să genereze noi celule și să construiască o rezervă funcțională care oferă o acoperire împotriva degradării neuronale asociate cu înaintarea în vârstă.

Odihna

Una dintre cele mai mari cauze ale afectării capacității de concentrare este somnul slab calitativ deoarece somnul oferă creierului timp pentru stocarea și consolidarea amintirilor. Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte pentru a performa la apogeul lor cognitiv în fiecare zi.

Leave a Reply