Kineto terapia și accidentul vascular cerebral
Obiectivele kinetoterapiei în accidentul vascular cerebral sunt:
• îmbunătățirea tonusului muscular
• păstrarea amplitudinilor articulare
• creșterea forței musculare
• îmbunătățirea echilibrului
• reeducarea mersului
• refacerea membrelor afectate
• reintegrarea socială și profesională.
Recuperarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral are la bază mai multe principii, însă cele mai importante sunt cele ale intervenției precoce și al progresivității.
Principiul precocității prevede începerea terapiei cât mai devreme cu putință, fiind vital în acest tip de afecțiune. Cele mai bune rezultate se obțin în primele 6 luni de la producerea accidentului vascular.
Principiul progresivității presupune executarea exercițiilor de recuperare de la ușor la greu și de la simplu la complex. Astfel fiind asigurată o mai bună învățare a mișcărilor de către pacient, dar și reeducând la minim posibilitatea apariției unu nou accident vascular cerebral. În funcție de gravitatea accidentului vascular cerebral, recuperarea poate fi un ”restitutio ad integrum” adică o recuperarea totală, în cazul formelor ușoare.
Perioada de recuperare este împărțită în trei etape:
I. Prima parte a recuperării sau perioada acută
este caracterizata de un volum de lucru mai mic, în care predomină mișcările pasive, executate de kinetoterapeut, mișcări precum cele de poziționare, de menținere a gradului de mișcare, elongații, etc. În această perioadă se va pune accent și pe întoarcerea și așezarea pacientului la marginea patului, astfel fiind evitată apariția escarelor.
II. În cea de-a doua etapă, pe care o numim perioadă postacută
se va începe recuperarea forței musculare, pacientul fiind capabil să execute mișcări active. Se va pune accent și pe recuperarea echilibrului din poziția așezat, dar și pe realizarea unor activități cotidiene de către pacient.
III. Ultima etapă, denumită și perioadă cronică
va avea un volum mare de lucru, timp în care se va începe redobândirea capacității de a sta în picioare, a mersului și a mișcărilor precise ale membrelor.