You are currently viewing Cât de important este să ai o alimentație echilibrată?

Cât de important este să ai o alimentație echilibrată?

Cât de important este să ai o alimentație echilibrată?

Când vine vorba de alimentație, cu toții avem obiceiurile noastre iar fiecare dintre noi are o viziune despre ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă. Dincolo de diete și obiceiuri alimentare, fie că vorbim de stilul omnivor sau vegetarian, trebuie să ne asigurăm în primul rând că avem un aport suficient de nutrienți deoarece atât proteinele cât și carbohidrații și lipidele (grăsimile) sunt la fel de importante pentru organism chiar dacă nu trebuie consumate în cantități egale. Deficitul unuia dintre macronutrienți poate declanșa o cascadă de evenimente nefavorabile care vor perturba buna funcționare a întregului corp. În opinia a tot mai mulți cercetători, diversitatea este cheia celui mai sănătos mod de a mânca. O dietă echilibrată furnizează corpului tău toți nutrienții de care acesta are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Consumând diferite tipuri de alimente în anumite cantități și proporții vă veți putea asigura necesarul de calorii, proteine, carbohidrați, lipide, vitamine și minerale dar și alte substanțe fitochimice de care corpul uman are atât de multă nevoie pentru o bună funcționare.
Proteinele, carbohidrații și glucidele alcăuiesc ceea ce poartă denumirea de macronutrienți, adică acele substanțe cu valoare energetică de care avem nevoie în cantitate mai mare pentru a supraviețui. Pentru desfășurarea oricărui proces fiziologic, de la respirație la termoreglare sau digestie, corpul uman are nevoie de energie. Unitatea universală de măsurare a energiei este caloria. Fiecare dintre cele trei categorii de macronutrienți aduce un aport energetic diferit, motiv pentru care unele alimente sunt mai dense caloric decât altele. Proteinele și carbohidrații asigură 4 calorii într-un gram în timp ce lipidele asigură 9 calorii într-un gram.
Proteinele sunt substanțe organice alcătuite din lanțuri de aminoacizi care au un rol important în sinteză și în menținerea integrității celulare. Susțin regenerarea țesuturilor, permit creșterea masei musculare și stau la baza multor reacții biochimice din organism. Într-o dietă echilibrată 10-12% din totalul caloriilor trebuie să provină din proteine. În cazul persoanelor care doresc creșterea masei musculare și se antrenează intens, procentul de proteine poate să crească până la 35%. Alimentele bogate în proteine sunt carne, pește, ouă, lactate dar și leguminoase (năut, fasole).
Carbohidrații sunt cei care dau energie corpului. Zaharurile, după cum se mai numesc, sunt descompuse în glucoză care reprezintă principala sursă de energie pentru țesuturi și organe. Aceasta poate fi consumată imediat sau se poate stoca în mușchi și ficat. Specialiștii recomandă ca 50-65% din totalul caloriilor să provină din carbohidrați. Carbohidrații se găsesc în aproape toate alimentele, în special în fructe, legume și făinoase.
Lipidele sunt substanțe insolubile în apă care se regăsesc în alimente sub formă de uleiuri și grăsimi. Acestea permit organismului să stocheze energie sub formă de depozite de grăsime, susțin echilibrul hormonal și ajută la absorbția vitaminelor liposolubile. O dietă echilibrată conține 20-40% aport de lipide.
Pe lângă o alimentație echilibrată este important să evităm pe cât posibil sedentarismul. Inactivitatea fizică alături de o alimentație defectuoasă duc la creșterea riscului de obezitate, diabet și hipertensiune arterială. Organizatia Mondială a Sănătății (WHO) afirmă că 20-30 de minute de mișcare zilnică sunt suficiente pentru a ajuta la prevenirea bolilor asociate cu sedentarismul.

Leave a Reply